Heikki ali Lewis?
Objavljeno 10.05.2008 v Pogled od zunaj | Komentiranje omogočeno

Kdo je boljši?

Zadnjič sem se na forumu zapletel v debato na to vprašanje. Upal sem na argumentirano razpravo, a nič od tega. Saj bi lahko vedel. Z žaljivkami in grožnjami se na takih forumih ponavadi ne varčuje, ko pa želiš argumente dobiš kvečjemu sledeče:

“Mislim pa da je heikki boljši od lewisa.”

“Kovi je definitivno bloši k Ham,…”

Tole so seveda mnenja, o argumentih nikjer ne duha ne sluha. Morebiti kolikor toliko dober argument je njegovo izboljšanje forme v drugi polovici lanskoletne sezone. Temu seveda ne oporekam, a trditi na podlagi le tega, da je Finec boljši je le malo bosa. Nenazadnje je Lewis vedno bil v drugi sezoni katere koli serije dosedaj boljši kot v prvi.

Ne rečem, morebiti bo na koncu Heikki zbral več točk, a argumenti, ki jih mislim sedaj predstavit, govorijo v prid Lewisu:

Kariera pred vstopom obeh je precej izstopajoča. Pa saj drugače se F1 sploh ne bi približala. Kljub vsemu je Lewis tu v prednosti. Leta 2005 je Heikki s petimi zmagami dosegel drugo mesto v prvenstvu GP2. Leto pozneje Lewis z enakim številom zmag postane prvak te iste serije.

Dosedanje izkušnje bi morale govoriti v prid Heikkiju. Le ta si je izkušnje z dirkalnikom F1 nabiral eno sezono kot testnik pri Renaultu ter nato v sezoni 2007 skupaj (ne pri istem moštvu) debitiral kot redni voznik. Kljub temu so bili njegovi začetki vse prej kot blesteči. V drugi polovici se je sicer popravil, a dejstvo je, da je imel nemalo težav s Fisichellom, medtem ko je pri srebrnih imel prej Fernando težave z Lewisom, kot pa obratno. Ker vemo, kakšno je razmerje moči med Alonsom in Fisicom, nadaljnja razprava tukaj ni potrebna.

Seveda je najrealnejša primerjava v enakem bolidu. Le to imamo letos na razpolago. Kako kaže? Po štirih dirkah je razmerje v kvalifikacijah 3:1 v prid Lewisu. Pri dirkah je situacija bolj izenačena, s tem, da moramo vedet, da “zmago” Heikkija v Maleziji gre pripisati težavam ob postankih Lewisa v boksih. Če to upoštevamo, dobimo spet razmerje 3:1. Resda pri nesreči v Španiji Heikki ne nosi nobene odgovornosti, a kljub temu pred Lewisa ne bi prišel. Enako velja za prvo dirko v Avstraliji.

Lewis zaenkrat kaže boljšo formo, enako je veljalo v zimskih pripravah.

In tako se, na podlagi teh argumentov, tehtnica prevesi na Britančevo stran. Seveda ni rečeno, da je boljši. A argumenti (zaenkrat) govorijo temu v prid.

  • Share/Bookmark
 

4 komentarjev

SaLO pravi, 11.05.2008 ob 11:04

Vredu, zgodovino ima boljšo. Ampak letošnja sezona – Avstralija – Lewis boljši, čeprav je Heikki se mu je pred postanki heikki nevarno bližal, ampak ga je varnostni avto vrgel na takrat mislim da 7. mesto. Malezija – Heikki bil boljši na kvalifikacijah kljub težjemu dirkalniku, na dirki bi vseeno bil boljši, tudi brez Lewisovih težav s postankom in prometom. Bahrajn – Tehnica se prevesi v prid Heikkija, ki je bil 5., Lewis pa je naredil napako na štarto, nato še trčil. Španija – Lewis bil boljši na dirki, tudi če Heikki ne bi imel okvare in nesreče, bi ga Lewis premagal – torej zaenkrat je 2 : 2, kljub temu da Lewis drugo sezono sedi v tem dirkalniku, Heikki pa prvič. Torej zdaj ko sta v istem dirkalniku, je zaenkrat izenačeno, vsaj če primerjamo kdo je bil boljši kje in odštejemo odstope in podobno.

Adelaide94 pravi, 13.05.2008 ob 08:45

V Avstraliji je Lewis bil boljši. Resda je Heikkiju SC škodoval, ampak, pazi AMPAK tudi Lewisu. Le-temu je namreč vedno znova odvzel privoženo prednost.
V Maleziji je Lewis na štartu, podobno kot v Turčiji, Heikkija prehitel. Če ne bi bilo tiste težave v boksih (Malezija), bi končal pred njim. Enako velja za Turčijo. Kljub Heikijevi težavi bi verjetno Lewis dirko končal pred njim.
Zaenkrat kaže Anglež boljšo formo. Predvsem štarti, razen Bahrajna, mu uspevajo bolje. Tudi ko je uvrščen po kvalifikacijah za Heikkijem (Malezija, Turčija) uspe le tega že pred prvim zavojem ugnati.
Seveda pa nočem polemizirati o slabostih Heikkija. Lahko, da bo na koncu ta boljši iz srebrnega dvojca. Ne bi me čudilo, saj je prekleto dober dirkač. Zelo kvaliteten. Nikoli me nisi slišal, da bi govoril o njem kot slabšem dirkaču. Namen mojega razmišljanja je bil le, da dejstva trenutno govorijo v prid Lewisu. Seveda, tudi zaradi tega, da ima s McLarnom več izkušenj.

David Pelko pravi, 13.05.2008 ob 08:51

Brezvezno teoriziranje. Kovalainen bo še veliko pokazal, ker še napreduje kot dirkač, medtem ko imam občutek da je Hamilton do svojega vrha že prišel. Hitrejši več ne bo! In vsa ta zgodovina Hamiltona je čisto brez veze, ker je vseskozi imel dober material, glede na to, da je že od 10. leta Mclarnov varovanec.

Adelaide94 pravi, 13.05.2008 ob 11:21

No vidiš, ravno to je to. Ne teoriziramo kar tja v en dan. Razprava poteka na podlagi dejstev, iz katerih lahko potegnemo ter na mizo položimo, argumente.
Praviš, da Heikki še lahko napreduje, medtem ko Lewis ne more. Dosegel naj bi svoj vrh. A se zavedaš kolikšna je njuna starostna razlika? Verjetno da ne, saj drugače ne bi trdil nekaj kar samo sebi nasprotuje. In Heikki je v F1 leto dlje kot Lewis. Medtem ko je slednji odpeljal svoje prve km z dirkalnikom F1 je imel Finec za sabo že precej teh testnih km. V bolidu, ki je takrat bil v špici in kot primerjavo čase ter nastavitve Fernanda.
Torej, res ne vidim razloga, na podlagi katerega bi si upal trditi, da je Lewis dosegel vrh, medtem ko je Heikki še pod njim.
Nasprotno! Obadva sta še precej neizkušena, zato se bosta morala še veliko naučiti. Tudi, na žalost, na lastnih napakah.

Komentiraj

Ime (obvezno)

e-poštni naslov (ne bo prikazan) (obvezno)

Spletna stran

Vaš komentar:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !


Išči

Kategorije

Povezave