Kolesarji na cesti
Objavljeno 25.06.2008 v The dark side... | Komentiranje omogočeno

Opažam jih že kar nekaj časa. Sedaj, ob lepem vremenu množično. Tudi sam sicer rad sedem na kolo, a zaradi trenutne situacije sem večinoma resda potnik na štirih kolesih.

Sicer me ne motijo. Tudi, ko se po cesti izven naselja peljejo vštric. Bolj takrat, ko se stemni, večina jih pa luči namreč nima. Samomorilci pač.

Moteča se mi zdi vožnja po cesti v naseljih, le meter vstran pa “teče” kolesarska steza. Ponavadi gre v tem primeru za “resnejše” kolesarje (na specialkah). Razumem, da so hitrejši kot kaka stara mama, ampak ali za njih prometni predpis potemtakem ne velja? A se oni lahko vozijo po cesti? Kljub bližnji kolesarski stezi?

Resda je od mojega opravljanja testa o cestno-prometnih predpisih minilo že poldrugo desetletje, a mislim da te pravice nimajo. Niso je imeli takrat, kakor je tudi niso pridobili sedaj.

 Včasih me ima, da bi jih kar z avtom preusmeril na stezo, kjer bi se morali voziti. A se bojim, da bom v tem primeru edini krivec jaz.

No, pa tudi ko se že peljejo po kolesarski stezi je pravilna smer vožnje prej izjema kot pravilo. Zanima me le, čigava krivda bo ob morebitnem trčenju avta s takim “geistfahrerjem”?

  • Share/Bookmark
 

4 komentarjev

Slavko pravi, 6.07.2008 ob 20:05

Ja kar se tiče kolesarjev moram reči da res ni primerno da se vozi po vštric . Sicer moram pojasniti zakaj naj bi to delali . To naj bi delale predvsem večje skupine kolesarjev , saj je s tem kolona krajša , in vešči kolesarji praktično s tako vožnjo zavzamejo minimalno prostora na cesti . Toda problem je v tem da večina kolesarjev vozi vštric samo zato , da lahko na kolesu veselo čeblja . To pa nikakor ni prav ! Po novih cestnoprometnih predpisih lahko vozijo vštric , le kolesarji ki imajo dovolilnico za takšne vožnje . To naj bi bil irazni klubi , ki imaj osvoje tekmovalce na treningih .

Kar se tiče kolesarskih stez ! Ja tukaj se pojavi težava , ker je na stezi dovoljena hitrost mislim da nekaj pod 20 kmh . In nekomu ki ima specialko , mu res ni lahko voziti po stezi , toda to ne more biti izgovor . Res pa je da smo kolesarji včasih na stezi v še večji nevarnosti kot na cesti sami . Zakaj ? Zato ker so večkrat slabo označene , trapasto speljane , zapakirane in še bi se našlo . Recimo vožnja po Ljubljani je ena sama katastrofa . Sicer vedno pri vas vozim po stezi , toda to kar doživljam v Ljubljani to ni normalno . Na svojem forumu sem naredil celo reportažo glede tega , in je res kar praviš da vozijo tudi v kontra smer . Potem so tu še avtomobilisti , ki jih veliko sploh ne pogleda če seka stezo , kajti po njihovi logiki bi moral počakati jaz ki imam prednostno in ne tisti ki mi seka stezo . Recimo dam konkreten primer . Zadnji km. steze proti Prešernovemu spomeniku , je speljan dobesedno med količki . :( ( In potem imamo še avtomobile , ki so včasih na stezi , pa tu so še pešci , in zato potem pridemo do tega da je bolj pametno voziti po cesti . Sicer meni ker sem vešč kolesa in hitrosti , niti ni problem furati v takih razmerah , toda za neko starejšo gospo al igospoda je pa to že velik problem . Potem bi tu omenil še nedeljske kolesarje , ki se požvižgajo na redeč luči . To pa je samomorilnost ! Žensko sem zasledoval po stezi in jo opazoval kako vozi semoforje , in naštel sem vsaj štiri vožnje čez rdečo luč . Tako da jestg bi se bolj bal teh nedeljcev , kot pa raznih polprofijev , ali pa takih kot sem jaz .

Slavko pravi, 6.07.2008 ob 20:07

Aja pa opravičujem se ker je ziher veliko slovničnih napak :) ) Sej bi prej pisal , pa sploh nisem vedel da si pisal tudi o tem .

Lep Pozdrav

adelaide94

adelaide94 pravi, 6.07.2008 ob 21:52

No lepo, da si se oglasil. Sem te glede tega že mislil kontaktirat. Ne vem če veš, a sem iz Prekmurja. Dobro, Lj kar dobro poznam, nenazadnje sem tam živel dobro desetletje. Sem bil precejkrat na kolesu. Moj prijatelj je recimo tam že dobrih 10 let nazaj plačal kazen zaradi vožnje v napačni smeri na kolesarski stezi.
Kot rečeno, sedaj sem že nekaj časa preko Mure. In v naši prestolnici so glede tega razmere res že kar hude. Se zgodi, da greš po pločniku in ker vas je več pač stopiš na kolesarsko stezo. Ker se zavedaš pravilne smeri, si pač previden ter stopiš z nje v kolikor vidiš prihajati kolesarja. A glej ga zlomka, kar naenkrat za tabo nekdo cinglja ter robanti in ti grozi da te bo zbil. On je pač na kolesartski stezi, pa četudi vozi v napačno smer. Čeprav je dovolj puščic, ki označujejo smer ti naši vrli kolesarji tega ne opazijo. Da ne omenjam situacije, ko se jim na kolesu moraš umikat, čeprav voziš v pravilni smeri.
Je pa lepo, da si me podprl glede vožnje po cesti ob kateri teče steza. Verjemi, pri nas v tem primeru nikoli ne gre za profesionalce. Tem bi tole še oprostil, oz. bi le ti z dovolj veliko hitrostjo zame predstavljali še najmanjšo težavo.

Slavko pravi, 7.07.2008 ob 05:22

Ja to pa nisem vede lda si iz Prekmurja . Kar se tiče Prekmurja sem verjetno dosedaj še najbolj užival ravno v Prekmurju , saj sem bil kar nekajkrat tam s biciklom . Praktično sem vse prekolesaril , toda seveda niti ne toliko po mestih ! Ja kar s eetiče teh kolesarjev pa tudi mene jezijo , ker so očitno zabiti kot noč . Sem že videl tudi starše , ki imajo s seboj otroke ki tudi kolesarijo in gredo kontra smer . Kaj misliš kaj bo počel tak otrok na cesti ko bo odrasel ? Isto kot že počne kot otrok , torej na cesti bo počel neumnosti . Sicer pa res tudi če bereš kroniko , največ zbitih in cel omrtvih je daleč največ starejših kolesarjev.Nimajo refleksev , gredo čez rdečo , napačno ocenijo hitrost vozila skratka oni so res veliak nevarnost na cesti . Vsaj tako izgleda iz črne kronike , čeprav jasno nesreče povzročajo vsi . Torej jest osebno se res nekako bolj varnega počutim na cesti kot na kolesarski , saj imam navado da večinoma vozim blizu roba cestišča , no razen takrat k oje hitrost velika , recimo na kakšnih spustih .Potem so tudi še problem kolesarji , ki rabijo za vožnjo s recimo 20 ali nekaj več kmh . meter ali še več širine . Takim takoj prepovedal vožnjo , ker so nesposobni . Potem vidiš tudi velikokrat starejše kako cikcakajo po cesti , ker ga začuda ne uboga več krmilo . Takih se je treba najbolj bati . Sem pa skoraj prepričan da če srečaš kolesarja ki ima čelado / dres in je nasploh dobro opremljen , da takega se niti ni toliko za bati . Res pa je da se najde tudi med takimi kakšna izjema ki paradira po cesti , toda jaz takih vidim zelo malo . V dokaz tem mojim trditvam imaš na tem linku , kjer sem takrat delal slike po kolesarski stezi.Če pogledaš te kolesarje , mimogrede ti sploh zame niso kolesarji , so praktično tisti tako ( imenovani nedeljci ) , ki delajo sranje na cestah/ stezah !Imaš pa tudi dokaz kako je nekdo zapakiral v mojem kraju v Kranju del steze . Takemu bi avto kar pod prešo peljal .

http://www.slavko.mojforum.si/slavko-about92-0-asc-144.html

Komentiraj

Ime (obvezno)

e-poštni naslov (ne bo prikazan) (obvezno)

Spletna stran

Vaš komentar:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !


Išči

Kategorije

Povezave