Zdravilo za prehlad
Objavljeno 10.10.2008 v The dark side... | Komentiranje omogočeno

Moram priznat, da že od nekdaj zavidam posameznikom, ki znajo povedat šale. Verjamem, da se vsake zadeve da do neke mere priučiti, a za določene stvari brez talenta ne gre. Menim, da velja tole tudi za pripovedovanje šal.

Zaključek, da sam tega talenta ne premorem, se naključnemu bralcu tega uvoda, seveda ponuja sam po sebi. In je pravilen. Za sabo imam že precej predstavitev, strokovnih seveda, tuj mi ni niti radijski mikrofon, kakor tudi ne, čeprav v bistveno manjši meri, televizijska kamera. Pravijo, da sem uspešen, dober. A pri pripovedovanju šal, objektivno ocenjeno, zelo nesmešen. Iz tega razloga se tega početja tudi ne poslužujem. Nisem tip človeka, ki bi rinil z glavo skozi zid. V družbi zato veliko raje uživam na strani poslušalcev.

Kljub vsemu bom tokrat premierno na blogu skušal “povedati” šalo. No, pravzaprav anekdoto. Povedal mi jo je zadnjič stric (le-ta talent za pripovedovanja šal, za razliko od mene, nedvomno premore), ki se mu je pripetila že več let nazaj. V prekmurščini se je slišala enkratno, upam, da je s prevodom ne pokvarim.

Dogajalo se je, v napol vaški, gostilni. Za šankom sedita stric ter ta možakar, morebiti še kdo. Ne vem in niti ni pomembno. Streže jim mlada kelnarica, revica hudo prehlajena. Teče ji iz nosu, oči zasolzene, kiha, v grlu jo praska, slabo se počuti,… Skratka nedvomno navaden prehlad. Nobene potrebe po zdravnikovi potrditvi laično postavljene diagnoze.

Punca se pritožuje, išče nasvet s strani modrejših sogovornikov, po kakem domačem zdravilu.
Pa se oglasi tale možakar, morebiti se mu je zasmilila rekoč: “A imate doma jabolka?”
“Imamo.”, odvrne natakarica.
“No, potem pa, ko prideš domov, pojdi v klet. Poišči najlepše, največje jabolko ter ga razreži na osem koščkov. Vsak dan pojej enega in boš ozdravela!”, zaključi z nasvetom iz domače lekarne.

Punca, ki ga ves čas pozorno posluša, se mu zahvali ter odide. Glede na to, da je očitno nasvet vzela smrtno resno jo imam na sumu, da gre za blondinko. Pri stricu tega dejstva sicer nisem preverjal, a bi si upal kar stavit.

No skratka, ko je bila dovolj vstran se možakar obrne k mojemu stricu, ki se je prav tako čudil nad tole slišano modrostjo rekoč: “Naj me koklja brcne, če v osmih dneh tale prehlad ne bo izzvenel!” ;)

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Ime (obvezno)

e-poštni naslov (ne bo prikazan) (obvezno)

Spletna stran

Vaš komentar:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !


Išči

Kategorije

Povezave