Lewis – prvak
Objavljeno 6.11.2008 v Lewis Hamilton & Sezona F1 2008 | Komentiranje omogočeno

115091.jpg

null

Naslov je napovedoval še pred začetkom letošnje sezone. Takrat se mi je to početje zdelo zelo smelo, nekje po nekaj odpeljanih dirkah pa sem možnosti celo sam začel opuščati. Predvsem napak je bilo preveč, začele so se kazni s strani FIA, tudi moštvo ni bilo povsem brezmadežno. Poleg tega je MP4-23 izgledal šibek napram F2008. Na kaki dirki, recimo VN Bahrajna srebrni niso bili kos niti BMW-ju.

Kljub temu se pot ni nadaljevala navzdol, pač pa se je obrnila navkreber. Prišel je Monaco z zmago ter še nekaj dobrih dirk. Dirkalnik in tudi Lewis sta izgledala čedalje močnejša. Res je, da je bilo, vsaj glede na prejšnjo sezono bistveno več napak, a te se na srečo, predvsem zaradi Ferrarijevih težav, niso uspele izkazati za usodne.

Ravno zaradi teh napak, ki so rezultirale v kar nekaj končanih dirkah brez dobljene pike, se mi ta naslov ne zdi toliko vreden. Morebitni lanskoletni bi iz tega vidika nedvomno bil svetlejšega sija. A v opravičilo govori včasih zares sporno kaznovanje s strani FIA.

Poleg tega ga je večina bivših dirkačev opozarjala na težavno drugo sezono. Dejstvo, da je z odhodom Fernanda moral prevzeti mesto liderja temu nikakor ni moglo biti v prid. Nekateri so tako recimo kar napovedovali potop, saj naj si Lewis ne bi znal nastaviti avta, drugi so pa bili prepričani, da tudi k razvoju dirkalnika ne bo nič prispeval. Zadovoljen sem, da se je oboje izkazalo kot napačno.

Podobno velja za prepričanja, da ga bo Heikki premagal. (Podrobnejša analiza o tem bo sledila).

Seveda pa se vse ni izkazalo kot samoumevno. Čeprav je minilo že nekaj dni sem še vedno očaran nad finalom letošnjega prvenstva. Ker je odločitev padla skoraj dobesedno v zadnjih metrih, oz. sekundah še vedno ne dojamem popolnoma, da je prvak postal dirkač za katerega navijam.

Pozabil sem ta občutek, saj sega že precej nazaj. V leto 1996.

Končno sem dočakal!

Kljub vsemu čestitke Lewisu. Na razpolago je imel dober, predvsem pa nekvarljiv, bolid. Resda je na koncu prvenstvo osvojil za mišjo dlako, a tokrat mu ničesar ne moremo očitat. Vohunska afera je pozabljena, FIA pa mu tokrat tudi ni gledala skozi prste. Čeravno z nekaj napakami, pa smo bili vseeno priča kakšni lepi zmagi, recimo dominanci na deževnem Silverstonu.

Prepričal je tudi z agresivno ter brezkompromisno vožnjo. Je pa še daleč od tega, da bi mu dal priponko najboljši. Dokazal je, da lahko vodi moštvo, da se lahko vrne po porazu, da se iz napak uči ter da zna voziti tudi pametno.

Suma sumarom je bilo letos dovolj za naslov. Zanimivo je videt, da bi z uvrstitvijo na šesto pozicijo naslov izgubil za manj kot lani. Na vrhu bi namreč videli točkovno izenačenost. Z mislijo na oba finala zato Lewisu v prihodnje svetujem, da če misli postati še kdaj prvak, naj prvenstvo odloči prej, ne pa na zadnji dirki!

  • Share/Bookmark
 

1 komentar

salo pravi, 3.12.2008 ob 13:47

Čestitam za naslov ! : )

Komentiraj

Ime (obvezno)

e-poštni naslov (ne bo prikazan) (obvezno)

Spletna stran

Vaš komentar:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !


Išči

Kategorije

Povezave