Black or white?
Objavljeno 9.12.2008 v Sezona F1 2008 | Komentiranje omogočeno

Nemalokateremu gledalcu najhitrejšega cirkusa se je pred začetkom, sedaj že končane, sezone zastavljalo tole vprašanje. Čeravno bi pogled na sezono 2007 te dvome moral razbliniti kot pih v milnati mehurček.

Obadva sta imela za seboj svojo prvo sezono v F1. Z različnim uspehom. Lewis je po eni strani končal kot viceprvak. A kar je pomembnejše, praktično od začetka se je večinoma enakovredno kosal z aktualnim prvakom.

Heikki je po drugi strani, predvsem v prvi polovici sezone, deloval napram Fisicu precej bledo. Proti dirkaču torej, katerega je prej omenjeni Fernando v obeh prejšnjih sezonah praktično deklasiral.

Poleg tega je Heikki prišel v “Lewisovo moštvo”.

A tudi po nekaj odpeljanih dirkah so obstajala prepričanja, da bo Heikki na koncu boljši. Priznam, da sem tudi sam pričakoval, da bo boljši, a ne napram Lewisu. Boljši od tega, kar je na koncu dosegel. Sicer me je po eni strani letos tudi Lewis, kljub osvojenemu naslovu, nekoliko razočaral. Ciljam predvsem na njegovo nekonstantnost ter obilico napak.

A kljub vsemu, tako kot pred sezono, sem tudi tokrat prepričan, da je Lewis boljši dirkač. Na dolgo o celotni sezoni, dirko po dirki, ne bi dolgovezil. Kar se tega tiče bo statistika dala objektivnejši pogled. In ta kaže sledeče:

Lewis vs. Heikki - 2008

null

 

Vsekakor black, torej!

  • Share/Bookmark
 

8 komentarjev

salo pravi, 10.12.2008 ob 05:51

No ja, dejstvo je da je Heikki vedno dobil slabšo taktiko, težji avto na kvalifikacijah, poznejši postanek, tako da ni nekaka realna primerjava, ker moštvo na žalost favorizira dolgoletnega varovanca Lewisa. Drugače pa lepa statistika, zanimivo.

Adelaide94 pravi, 10.12.2008 ob 09:59

Kako si pa potem razlagaš primerjavo hitrih krogov? Lewis je bil v povprečju za 0,362s na dirko hitrejši. Če bi odšteli katastrofalno predstavo v Bahrajnu, bi bila prednost še precej večja.

salo pravi, 10.12.2008 ob 10:52

Kimi je imel mnogo več najhitrejših krogov od Masse in verjetno je imel tudi v povprečju naj krogov na dirki prednost pred Masso, pa je Massa imel mnogo točk več in bil hitrejši. Tako si razlagam tudi Heikki – Lewis.

salo pravi, 10.12.2008 ob 10:53

Po mojem je Lewis rahlo boljši od Heikkija, a se to dosti poveča s favoriziranjem Lewisa.

Adelaide94 pravi, 10.12.2008 ob 12:32

Torej so rdeči favorizirali Brazilca ali pač Finca? Če Brazilca, zakaj potem tudi Heikki ni uspel s hitrimi krogi? Ob spremenjenih kvalifikacijah se namreč predvsem na te osredotočamo, ko ocenjujemo hitrost posameznega dirkača.

salo pravi, 10.12.2008 ob 21:52

Ne govorim o favoriziranju v Ferrariju, pravim samo, da naj. krogi nekako niso realna primerjava, ker je Kimi mnogokrat bil hitrejši od Masse (v naj krogih), pa to še ne pomeni da je bil Kimi letos boljši. Tako tudi to ne pomeni da je Lewis bil boljši od Heikkija. Misliš da si Heikki sam izbere taktiko s katero sigurno ne bo prišel visoko? Pomojem ne…

Adelaide94 pravi, 11.12.2008 ob 10:50

Dejstvo je, da Heikki letos ponavadi ni mogel parirat Lewisu. To dokazuje bera točk, štartne pozicije, najhitrejši krogi, skratka celotna statistika. Sigurno so srebrni dali povdarek Lewisu, posebej pri razvoju dirkalnika skozi sezono, ko se je videlo, da bo Heikki težko pariral Ferrariju. Prav glede slednjega Heikki ni uspel dovolj dobro odpeljat, da bi jima lahko “kradel” pomembne točke. Če bi se srebrni že namenoma lotili sabotaže njihovega drugega šoferja, potem so precej butasti, da niso naredili vsaj tako, kot je bil recimo primer med Felipejem in Kimijem na dirki za VN Kitajske. Resda navijam za Lewisa, a določeno mero objektivnosti premorem. Kot sem moral požreti cmok v primeru Šumaherja ter Alonsa ter priznati, da so bili recimo (večinoma) njuni moštveni kolegi enostavno prepočasni. Osredotočanje pozornosti na enega dirkača je sicer resda razliko nerealno povečalo, a to ne spreminja dejstva, da je razlika vsekakor bila. Zaradi tega se tudi ne širokoustim, da je Lewis povozil Heikkija, čeravno bi pogled na razpredelnico kazal vsaj to.

salo pravi, 11.12.2008 ob 15:14

Tu se pa strinjam. Heikki je res bil slabši letos, ampak toliko smole naenkrat že dolgo ni imel kdo. Slabše je vozil kot lani, moštvo ga ni tolko podpiralo, okvar je imel mnogo več od Lewisa, itd. itd. Če bi imela enake pogoje, oba najboljšo možno formo, enako okvar in podobno, bi verjetno Lewis še vedno zmagal. Ampak z precej manjšo razliko.

Komentiraj

Ime (obvezno)

e-poštni naslov (ne bo prikazan) (obvezno)

Spletna stran

Vaš komentar:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !


Išči

Kategorije

Povezave