Obračun 2008
Objavljeno 13.03.2009 v Dirkači F1 & Sezona F1 2008 | Komentiranje omogočeno

Minulo sezono so na začetku pričakovali kot eno izmed najrazburljivejših. Če povzamem so v scenarijih o boju za naslov omenjali Kimija in Alonsa ter verjetno še Lewisa. No, na presenečenje mnogih je do koncal ostal le slednji. Kljub temu s(m)o doživeli napetost zaključka, ki ga pravzaprav noben ni upal napovedat. A tokratno pisanje ni namenjeno analizi sezone pač pa oceni dirkačev.

Kimi
Je razočaral. Že vstop v sezono ni bil kaj posebnega. Prehitevanja se mu kar niso posrečila. Kljub temu je bilo nadaljevanje vspodbudno. Ko smo že mislili, da bo naslov njegov pred odhodom na zadnjo dirko je nastopilo sušno poletje, ki mu je predčasno onemogočilo vposeči v boj za naslov. Pravzaprav se kar ne morem spomniti kdaj, če sploh kdaj, je aktualni prvak moral postati oproda svojemu moštvenemu kolegu. Da bo mera polna je uničil nekje vmes še senzacionalno uvrstitev indijskega moštva, kar mu malce zamerim.
Je pa res, da ni vse za pripisat izključno njemu samemu. Todi pogovorna smola, v obliki gremlinov, pnevmatik, kakor tudi Lewisove zaletavosti, mu ni ostala dolžna. Kljub temu gre Fincu negativna ovcena. Predvsem zato, ker vemo česar je sposoben.

Felipe
Če je njegov moštveni kolega dobil negativno oceno, moramo Felipeju dati (skoraj) čisto desetko. Nikakor nisem verjel, da je sposoben česar takega. Že pred sezono ga zaradi prepovedi elektronine nismo uvrščali niti v širši krog favoritov. Po dveh odpeljanih dirkah in ničli na svojem računu, ki jo mirne vesti lahko pripišemu njemu samemu, se seveda ne gre čuditi, da smo predvsem lahko brali ne če, ampak kdaj ga bojo vodilni zamenjali. A doživeli smo preobrat. Fant je naslov izgubil šele v zadnjih nekaj metsrih VN Brazilije. Čeravno v dežju res ni blestel. Kar je zelo blago povedano, si vsekakor zasluži pohvale. Kljub temu ga še vedno nisem pripravljen vriniti v trojico najboljših.

Lewis
ostaja tukaj. Kot tretji. Kljub osvojenemu naslovu. Vsekakor je bilo pred njim zahtevno delo. Druga sezona, pa je že moral prevzeti breme vodje, poleg tega pa je bil cilj naslov. Nič kaj hvaležna situacijea. Posebej ob škodoželjnih namigih nekaterih kvazi strokovnjakov, da si ne zna nastavit dirkalnika ter napovedih, da bo potonil. Tudi zaradi prepovedi elektronike, ki bi ga naj precej oškodovala. Temu ni bilo tako, čeravno tudi blestel vedno ni. Je pa bilo nekaj zelo dobrih dirk, a moti nekaj nepotrebnih napak. Kljub vsemu, na koncu je prvak in le to šteje, mar ne?

Heikki
Pred sezono sem napovedal, da bo slabši od Lewisa, a razlika je bila večja od pričakovane. Resda je fant imel nekaj smole, a kot kaže že narejena analiza je “letos” pač bil slabši. Definitivno ostaja dolžnik.

Robert
Zelo dobra sezona je za njim. Občudovali smo lahko tisto, kar je primanjkovalo trojici preostale četverice – konstantnost. Vsekakor je opozoril nase. Skorajda bi si upal reči, da je izmed vseh, ki so se potegovali resneje za naslov prav Poljak potegnil največ iz avta.

Vetel
Še en, ki je odpeljal precej odmevno sezono. Predvsem v dežnih pogojih, ko mu je primanjkljaj zaradi slabšega avta praktično izpuhtel je nakazal svoje kvalitete.

Fernando
Tudi letos je dokazal, zakaj je še vedno številka ena. Kljub slabši uvrstitvi na skupni lestvici mu ni kaj očitati. Problem slabše forme leži pravzaprav popolnoma na R28.

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev

Salo pravi, 14.03.2009 ob 00:18

No ja, Massa bi v Melbournu lani dobil točke, če ne bi Ferrari imel okvare – torej ni bila izključno njegova krivda :)

adelaide94

adelaide94 pravi, 14.03.2009 ob 20:27

No, res je. Tudi če potegnemo pod črto, je Felipe izgubil bolj zaradi tehnike/moštva, kot pa zaradi sebe. Le zaradi njegovih klavrnih predstav na dežnih dirkah, mi ga nekako ni žal. Drugače bi Brazilcu vsekakor bilo treba reči, da je bil najboljši. Že to, da je premagal Kimija je bilo neverjetno. Me prav zanima kako bo letos.

Komentiraj

Ime (obvezno)

e-poštni naslov (ne bo prikazan) (obvezno)

Spletna stran

Vaš komentar:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !


Išči

Kategorije

Povezave