Konec F1! (drugič)
Objavljeno 16.05.2009 v Pogled od zunaj | Komentiranje omogočeno

Dirkači kar po vrsti govorijo o tem, daje v F1 preveč politike. In glede na to, kar se dogaja zadnji čas ne moremo drugega, kot pritrditi jim.

Prišlo je tako daleč, da je celo Ferrari najavil, v kolikor obvelja dvotirni sistem v letu 2010, da bo zapustil F1. In niso sami. O tem govorijo, bolj ali manj glasno, pravzaprav vsa moštva, razen Williamsa, Force indije ter Brawna.

A se bomo končno rešili proizvajalcev?!

No, priznam, s tem stavkom izzivam. Nikakor nočem, da odide bilo katero izmed moštev. Čeravno, v tem času, kar spremljam F1 se je poslovilo že precej moštev. In F1 je obstala. In obstala bo verjetno tudi, če se primeri najhujši scenarij. Le, da to več ne bo niti malo podobno njej sami.

Sicer po eni strani razumem FIA. Posebej v luči, kaj se je zgodilo ob odhodu Honde. In kot vemo ni dosti manjkalo niti pri Toyoti. Če se bo trend ekonomskega upadanja nadaljeval, potem tudi drugi ne bojo glih dolgo vzdržali. Za Renault me kar skrbi. Mercedesu prodajne številke prav tako ne kažejo najbolje, da BMW-ja niti ne omenjam. Leto, ko bi naj zasedli prestol so na dnu. Mislim, da šefi niso glih navdušeni.

Dobro, Honda res ni odšla. No, ekipa, sicer pod drugim imenom, je ostala. A obstanku se lahko zahvalijo le zaradi rezultatov. Upam staviti, da v primeru ponovitve lanskoletne forme, Brawnovi dirkalniki v Barcelone več ne bi nastopili.

Raba denarja v F1 je praktično šla preko vseh mej. Jordan je leta 91 bil 6. med konstruktorji s proračunom 10M$. Torro roso je lansko leto prav tako dosegel 6. mesto. A proračun je znašal 130M$!

Force India ima leošnji proračun v višini Kimijeve plače! Ni čudno, da jim ne more uspeti. A koliko moštev si lahko privošči takšen proračun? 4 – 5? Kaj več težko, posebej ob zdajšnji ekonomski situaciji, na daljši rok še ti težko.

Zato se seveda vsi strinjajo, da bo treba stroške omejiti. Upam, da bojo našli ustrezno rešitev.

Priznam, po eni strani nočem gledati naslednje leto le Williamsa, Brawna Indijce, Američane ter še Richardsa in Lolo. A po drugi strani prav tako nočem čez leto, dve gledati v F1 največe dve ekipi, ki se borita za zmage, vsi ostali pa bojo bolj kot ne le statisti.

Vsekakor pa nočem gledati dvotirnega tekmovanja!

Treba bo najti kompromis. Tako bo najbolje za vse.

V dobro Ferrarija upam, da ne pretiravajo z grožnjo. Kot smo sedaj izvedeli si Italijani niso leta 2005 izborili le večje denarne pogače. Zagotovljen imajo tudi veto na spremembe pravilnika, ki ga nameravajo sedaj izkoristiti. Zanima me, kako gledajo na to dogovarjanje Ferrarija za njihovim hrbtom ostala moštva. A jih utegnejo celo izigrati in se na koncu le prijaviti?

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Ime (obvezno)

e-poštni naslov (ne bo prikazan) (obvezno)

Spletna stran

Vaš komentar:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !


Išči

Kategorije

Povezave